Basisfilosofie

Leven is beweging, verandering, ontwikkeling. Je zet nooit een stap terug in je ontwikkeling, je gaat altijd vooruit. De uitdaging ligt hem in de aard van ontwikkeling: deze dient duurzaam te zijn. Duurzame verandering is verandering die energie geeft en die geen energie vreet. Energie voel je wanneer je werkt op je kernkwaliteiten en je in verbinding staat met datgene wat je tot mens maakt: goede menselijke eigenschappen, eerlijkheid, oprechtheid, hulpvaardigheid,…Indien je focust op deze positieve eigenschappen in alles wat je doet, dan doet dat goed. Niet enkel voor jezelf, maar ook voor de mensen en de wereld om je heen. Dat is de kracht van duurzame ontwikkeling.

Veel mensen zoeken geluk in externe zaken. Succes, rijkdom, uiterlijk,…. worden vereenzelvigd met geluk. Doordat het geluksideaal in onze maatschappij op die manier ingevuld wordt vallen er meer en meer mensen uit de boot. Zij voelen zich ongelukkig en zoeken een uitweg. Aangezien ze geluk associëren met externe factoren, zoeken ze vaak een oplossing in externe zaken: drank, drugs, medicatie, andere mensen… terwijl de sleutel tot geluk in henzelf ligt.

Hoewel het niet de gemakkelijkste weg is, en het heel wat moed en inspanning vergt om de universele menselijke waarden steeds voorop te stellen in ons leven, kan elkeen deze keuze maken. In welke situatie we ons ook bevinden, het is altijd mogelijk om deze met een positieve houding te benaderen. Het is een bewuste keuze om ook moeilijke momenten te zien als opportuniteiten, leermomenten die nodig zijn om te groeien. Het is de weg van de wijsheid (Via Sofia). De weg die leidt tot duurzame ontwikkeling.

Deze basisfilosofie is de rode draad in de training en coaching aangeboden door Via Sofia: in wijsheid schuilt de kracht van duurzame ontwikkeling.

Ter illustratie deel ik graag volgend filmpje over “wijs leiderschap”:

One comment on “Basisfilosofie
  1. Sylvia Vanderpoorten says:

    Prachtig!

1 Pings/Trackbacks for "Basisfilosofie"
  1. Free Piano says:

    Free Piano

    Hi :-) My dream retirement would be living in Udaipur, India! I have been to the city and enjoy the individuals and Indian culture. I’d be thrilled to be able to see this film which takes place in the top place in the world! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Recent Comments
Recent Posts